Ce este Schema Markup și cum se implementează datele structurate

Ce este Schema Markup
Aflați cum să utilizați schema markup pentru SEO. Instrucțiuni pas cu pas despre cum să adăugați și să validați schema markup pe site-ul dvs. web.
Pe lângă practicile SEO tradiționale, există modalități mai moderne de a vă îmbunătăți optimizarea pentru motoarele de căutare, iar schema (cunoscută și sub numele de date structurate, rich snippets sau microdate) se numără printre aceste tehnici.

Ce este schema Markup?

Schema markup este o modalitate de a vă „descrie” conținutul pentru motoarele de căutare într-un mod pe care acestea îl pot înțelege.

Acest lucru se face prin adăugarea de bucăți de cod HTML, care constă în etichete predefinite (vocabular semantic) pe care motoarele de căutare le înțeleg.

Cum arată datele structurate?

Etichetele de date structurate nu sunt vizibile pentru utilizatori, dar pot fi citite de motoarele de căutare atunci când vă parcurg paginile.

Iată un exemplu vizual de schema markup:

Exemplu Schema MarkupExemplu Schema Markup

De ce sunt importante datele structurate pentru SEO?

Atunci când Google sau alte motoare de căutare parcurg o pagină web, obiectivul lor principal este să afle despre ce este vorba în acea pagină.

Crawlerele nu pot vizualiza un site web ca un om, dar procesează HTML-ul unei pagini încercând să-și dea seama de diferite lucruri, cum ar fi semnificația conținutului, data publicării, autorul și alte elemente pe care le consideră utile în timpul procesului de indexare.

Schema Markup este susținută de principalele motoare de căutare

Pentru a le face munca mai ușoară și mai rapidă, principalele motoare de căutare au convenit asupra unui set de standarde comune, cunoscute și sub numele de „scheme pentru date structurate pe Internet„.

Schemele acoperă multe tipuri de conținut, inclusiv articole, videoclipuri și imagini, dar și diferite tipuri de entități, cum ar fi organizații, întreprinderi locale, persoane și multe altele.

Notă: Deși datele structurate nu fac încă parte din algoritmul de clasificare Google, ele sunt importante pentru SEO din mai multe motive.
Pregătiți-vă site-ul pentru „viitorul” SEO

În primul rând, este o caracteristică care câștigă teren, iar Google a declarat oficial că ar putea fi ceva ce va intra în algoritmul de clasificare în viitorul apropiat.

Așadar, pe lângă faptul că profiți de avantajele descrise mai jos, pregătește-ți site-ul pentru viitorul SEO.

Faceți ca fragmentele de căutare să fie informative și atractive

În al doilea rând, datele structurate îmbunătățesc prezența site-ului dvs. web în SERP cu ajutorul rich snippets.

Acest lucru înseamnă că intrarea dvs. în rezultatele căutărilor Google va fi mai atractivă și mai informativă decât altele, iar acest lucru va duce la un CTR (click-through rate) mai bun și la mai multe vizite pe site-ul dvs. web.

Datele structurate îmbunătățesc prezența site-ului dvs. în SERPDatele structurate îmbunătățesc prezența site-ului dvs. în SERP
În prezent Google acceptă următoarele scheme:

  • Article
  • Book
  • Breadcrumb
  • Carousel
  • Corporate Contact
  • Course
  • Critic Review
  • Dataset
  • Employer Aggregate Rating
  • Event
  • Fact Check
  • Job Posting
  • Livestream
  • Local Business
  • Logo
  • Media Actions
  • Occupation
  • Product
  • Q&A Page
  • Recipe
  • Review Snippet
  • Sitelinks SearchBox
  • Social Profile
  • Speakable
Notă: Puteți vizualiza galeria de marcaje de date structurate pe care Google Search le acceptă și multe alte informații despre fiecare structured data.

Schemele sunt excelente pentru SEO local

În al treilea rând, schemele sunt excelente pentru SEO local. Cu ajutorul datelor structurate, puteți oferi motoarelor de căutare mai multe informații despre afacerea dvs. locală, inclusiv adresa și informațiile de contact.

Împreună cu o pagină Google My Business bine optimizată, aceasta vă poate stimula SEO local.

Marcarea datelor structurate este necesară pentru campaniile Google Shopping

În al patrulea rând, este o cerință pentru desfășurarea unor campanii Shopping de succes. Atunci când configurați campanii de cumpărături pe Google Ads, trebuie să aveți microdate pe paginile de destinație ale produselor, astfel încât Google să poată verifica datele trimise în feed-ul de cumpărături.

Fără date structurate, este posibil ca campaniile dvs. de cumpărături să nu fie optimizate.

Marcarea datelor structurate ajută la SEO căutarea vocală

În prezent, atunci când căutați vocal ceva pe Google, s-ar putea să vă ofere un răspuns vocal dacă există un featured snippet pentru acel termen de căutare.

Faptul că aveți date structurate pe pagina dvs. vă poate ajuta să vă poziționați în Google featured snippets și, astfel, să obțineți o expunere mai mare în căutările vocale.

Cum să adăugați Schema Markup pe site-ul dvs.

Acum, că v-ați convins de importanța datelor structurate în scopuri SEO, haideți să vedem cum le puteți utiliza pe site-ul dvs. web.

Înainte de a intra în partea de implementare, trebuie să știți ce tipuri de date structurate să folosiți.

Unele cazuri de utilizare comune sunt:

Blog: Dacă aveți un blog, puteți utiliza schema de pagini web pentru a oferi Google informații despre site-ul dvs. web, logo, nume etc., iar schema pentru articolele și postările de pe blog.

Ecommerce: Pentru site-urile de comerț electronic, puteți utiliza, de asemenea, schema de produse, care include detalii despre produsul dvs., preț, nume, recenzii etc.

Afaceri locale: Afacerile locale pot utiliza schema localbusiness, precum și schema site-ului web.

Notă: Puteți utiliza mai mult de o schemă pe site-ul dvs. web, atâta timp cât implementarea este corectă.

Asistent de markup pentru date structurate

Pentru a ușura puțin procesul manual, Google dispune de un instrument numit Structured Data Markup Helper.

Cu acest instrument puteți să vă marcați vizual paginile și să generați codul HTML necesar, dar tot trebuie să editați fișierele HTML sau șabloanele.

Pentru a vă face o idee despre cum funcționează acest lucru:

  1. Deschideți instrumentul asistent de markup pentru date structurate,
  2. Selectați tipul de schemă pe care îl doriți
  3. Introduceți o adresă URL de pe site-ul dvs. web în caseta URL
  4. Faceți clic pe Start
Instrument Google Structured Data Markup HelperInstrument Google Structured Data Markup Helper
Instrumentul va încărca pagina dvs. web în panoul din stânga, iar în panoul din dreapta, veți obține o listă de etichete disponibile pentru tipul de schemă selectat.

Tot ce trebuie să faceți acum este să evidențiați zonele din site-ul dvs. web și să le atribuiți etichetelor.
După ce ați terminat, puteți vizualiza și descărca codul de date structurate generat.

Se recomandă să utilizați formatul de marcare JSON-LD. Rezultatul generat este un script pe care îl puteți insera în secțiunea HEAD a paginii dvs. web.

Structured Data ca JSON-LD MarkupStructured Data ca JSON-LD Markup
Înainte de a adăuga la site-ul dvs. web, puteți verifica, cu ajutorul instrumentului de testare a datelor structurate, validitatea codului.

Cum să verificați erorile de date structurate

În afară de verificarea paginilor dvs. cu ajutorul Instrumentului de testare a datelor structurate, mai există două modalități de a depana erorile de date structurate în Google Search Console.

Instrumentul de inspecție URL

Puteți utiliza instrumentul de inspecție URL pentru a inspecta orice pagină de pe site-ul dvs. web.

Printre altele, raportul generat vă va arăta, printre altele, erorile legate de datele structurate. Dacă faceți clic pe eroare, veți obține mai multe detalii.

URL inspection ToolDepanarea erorilor Schema Markup cu instrumentul de inspecție a URL-urilor
Raport de îmbunătățire
Vizualizați rapoartele în secțiunea Îmbunătățiri din Google Search Console (meniul din stânga). Google vă va arăta detalii despre diverse caracteristici, cum ar fi Logouri, Produse, caseta de căutare Sitelinks și multe altele.
Raportul de îmbunătățire - Google Search ConsoleRaportul de îmbunătățire – Google Search Console

Concluzie

Datele structurate sunt importante pentru SEO și va trebui să le luați în considerare mai devreme sau mai târziu dacă doriți să rămâneți în concordanță cu practicile moderne de SEO.

Primul pas este să verificați dacă site-ul dvs. utilizează date structurate, iar cel mai simplu mod de a face acest lucru este să utilizați instrumentul de testare a datelor structurate de la Google și să testați pagina de pornire și alte pagini.