Ce este SEO tehnic? Cele mai bune practici pentru un ranking mai bun

seo tehnic

În acest articol, veți afla ce este SEO tehnic, care sunt cele mai bune practici de urmat și cum să faceți un audit tehnic al site-ului dvs. web folosind lista noastră de verificare SEO tehnic.

SEO tehnic este un pas foarte important în întregul proces SEO. Dacă există probleme în ceea ce privește SEO tehnic, atunci este probabil ca eforturile dumneavoastră SEO să nu genereze rezultatele așteptate.

Prin urmare, este esențial să vă asigurați că înțelegeți ce este SEO tehnic și cum să îl faceți corect.

Vestea bună este că după ce faceți un audit SEO tehnic al site-ului dvs. web și remediați orice potențiale probleme, nu va trebui să vă mai confruntați cu ele.

Ce este SEO tehnic?

Dacă ați citit articolul despre cum funcționează motoarele de căutare, ar trebui să știți că primul pas făcut de motoarele de căutare, cu mult înainte de a răspunde la o interogare de căutare, este procesul de căutare și indexare.

În timpul acestui proces, motoarele de căutare caută pagini web disponibile public pentru a le adăuga la indexul lor.

Ei descoperă, citesc și organizează aceste pagini în baza lor de date, astfel încât acestea să fie accesate ulterior de algoritmii lor pentru a oferi răspunsuri precise la interogările introduse de utilizatori.

SEO tehnic se referă la procesul de optimizare a site-ului tău web pentru motoarele de căutare. Această sarcină include optimizarea site-ului pentru crawling și indexare, precum și pentru alte aspecte tehnice, cum ar fi viteza site-ului, securitatea site-ului și compatibilitatea cu dispozitivele mobile. Cu SEO tehnic, ajutați motoarele de căutare să acceseze, să parcurgă, să interpreteze și să indexeze site-ul dvs. web fără nicio problemă.

Se numește „tehnic” deoarece nu are nimic de-a face cu conținutul propriu-zis al site-ului web sau cu promovarea acestuia. Obiectivul principal al SEO tehnic este optimizarea infrastructurii unui site web.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, priviți diagrama de mai jos, care prezintă cei trei piloni principali ai SEO: SEO tehnic, SEO On-Page și SEO Off-Page.

SEO On-Page este legat de conținut și de modul în care îl puteți face mai relevant pentru ceea ce caută utilizatorul, iar SEO Off-Page (cunoscut și sub numele de link building), este procesul de obținere de mențiuni (link-uri) de la alte site-uri web pentru a crește încrederea în timpul procesului de clasificare.

Seo Tehnic si SEO
SEO Technic și SEO
După cum puteți vedea în diagrama de mai sus, nu există limite clare între SEO tehnic, on-page și off-page, deoarece toate acestea trebuie să lucreze împreună pentru un site web complet optimizat.

Cele mai bune practici SEO tehnic

Acum că este clar ce este SEO tehnic, să vedem care sunt cele mai bune practici de urmat.

Configurarea domeniului

În lumea SEO, un domeniu cu www în față nu este același lucru cu un domeniu fără www în față.

Google consideră că acestea sunt două site-uri web diferite:

https://www.examplu.ro (cu www)
https://examplu.ro (fără www)

Faptul de a avea două site-uri web cu exact același conținut nu este un lucru bun pentru SEO, iar prin SEO tehnic, puteți „spune” lui Google ce versiune de domeniu preferați să folosiți.

Ce pagini să includeți în indexul motorului de căutare

În mod implicit, crawlerele motoarelor de căutare vor încerca să indexeze toate paginile care sunt disponibile public pe internet.

Uneori, acest lucru nu este ceea ce vă doriți din diverse motive. De exemplu, este posibil să aveți pagini care sunt destinate doar angajaților dumneavoastră sau pagini pe care doriți să le vadă doar vizitatorii Facebook.

Puteți controla ce părți ale site-ului dvs. web doriți ca motoarele de căutare să indexeze printr-un fișier numit robots.txt. Acest fișier se află în folderul rădăcină al site-ului dvs. web și oferă crawlerelor instrucțiuni cu privire la fișierele/directoarele unui site web pe care le pot accesa.

Structura și navigarea site-ului web

Structura site-ului este foarte importantă pentru SEO. Site-urile web trebuie să aibă o structură ierarhică care să fie simplu de navigat atât de către crawlere, cât și de către utilizatori.

Dacă începeți acum un site web, ar trebui să petreceți ceva timp gândindu-vă la modul în care va fi structurat site-ul dumneavoastră.

O greșeală frecventă făcută de mulți designeri este aceea de a se concentra asupra aspectului unui site web, fără a se gândi la structură și navigare.

Atunci când crawlerele descoperă un site web, ele încep procesul de indexare de la pagina homepage și apoi urmăresc toate legăturile de acolo.

Acest lucru înseamnă că trebuie să vă asigurați că orice pagină a site-ului dvs. este accesibilă în mai puțin de 3 clicuri, urmând link-urile de pe pagina principală.

Structura și navigarea site-ului web

Structura site-ului este foarte importantă pentru SEO. Site-urile web trebuie să aibă o structură ierarhică care să fie simplu de navigat atât de către crawlere, cât și de către utilizatori.

Structura URL

Pe lângă alegerea unui nume de domeniu bun și proiectarea unei structuri de site ușor de utilizat, trebuie să vă optimizați și URL-urile.

URL-urile, cunoscute și sub numele de slugs sau permalinks, ar trebui să descrie cu exactitate despre ce este vorba în pagină.

De exemplu, luați în considerare aceste două URL-uri:

https://www.examplu.ro/345/bg/page.html
https://www.examplu.ro/ce-este-seo

Primul este un exemplu de URL prost, în timp ce al doilea este un exemplu de URL optimizat pentru SEO.

Observați cât de ușor este de înțeles despre ce este vorba în cel de-al doilea URL. Utilizatorii și motoarele de căutare au un indiciu important cu privire la ce să se aștepte de la acea pagină înainte de a se uita măcar la conținutul real.

Pagina nu este găsită (eroare 404)

Uneori, când faceți clic pe un link, ajungeți să vedeți o pagină goală sau o pagină cu niște termeni tehnici pe care nu îi înțelegeți. Aceasta nu este o experiență bună pentru utilizatori sau pentru crawlere.

Există modalități de a controla modul în care site-ul dvs. se va comporta în astfel de situații. În loc să le arătați utilizatorilor o pagină goală 404, le puteți oferi opțiuni pentru a găsi ceea ce caută.

Viteza paginii

Google apreciază site-urile rapide și a decis să le recompenseze oferindu-le un mic impuls în clasament.

Sarcina ta ca SEO este să te asiguri că site-ul tău se încarcă cât mai repede posibil. Acest lucru înseamnă că trebuie să verificați infrastructura serverului și o mulțime de alte lucruri care au legătură cu viteza site-ului.

Securitatea site-ului web

Pe lângă viteză, Google (și utilizatorii) apreciază site-urile web sigure. Instalarea unui SSL pentru ca site-ul dvs. să fie HTTPS nu mai este opțională.

Compatibilitate cu dispozitivele mobile

Mai mult de 80% dintre căutări sunt efectuate acum pe dispozitive mobile. Acest lucru înseamnă că site-ul dvs. web trebuie să fie prietenos cu mobilul și să ofere o experiență excelentă utilizatorilor pe mobil.

Google ia foarte în serios mobilul și de aceea a creat un index „mobile-first” care este folosit pentru a servi mai bine căutările pe mobil.

O parte a revizuirii tehnice SEO este să vă testați site-ul web pe diferite dispozitive mobile și să vă asigurați că acesta se încarcă rapid și este ușor de utilizat.

Site-uri multilingve

Atunci când aveți un site web care este disponibil în mai multe limbi, există o configurație SEO specială pentru acest lucru.

Atunci când aveți o postare prea mare și împărțită în mai multe pagini, există, de asemenea, o modalitate de a rezolva acest lucru, astfel încât Google să înțeleagă că este vorba de aceeași postare, dar împărțită în mai multe părți.

Lista de verificare SEO tehnic

Dacă ați ajuns în acest punct, atunci cel mai probabil aveți acum o idee foarte bună despre ce este SEO tehnic și de ce este tratat separat de SEO on-page și SEO off-page.

Chiar dacă ați mai făcut acest lucru înainte, este întotdeauna o idee bună să efectuați un audit SEO tehnic al site-ului dvs. web, iar aceasta este lista dvs. de verificare SEO tehnic.

  • Specificați un domeniu preferat
  • Verificați și optimizați fișierul robots.txt
  • Verificați și optimizați structura URL-ului dvs.
  • Revizuiți navigația și structura site-ului dvs. web
  • Adăugați meniuri breadcrumb la postările și paginile dvs.
  • Adăugați schema markup pentru breadcrumb-uri
  • Adăugați date structurate la pagina dvs. de pornire
  • Adăugați date structurate la postările dvs.
    Adăugați date structurate la alte pagini (în funcție de tipul acestora)
  • Verificați URL-urile canonice
  • Optimizează-ți pagina 404
  • Optimizați și trimiteți sitemap-ul XML către Google și Bing
  • Activați HTTPS
  • Verificați viteza de încărcare și încercați să vă faceți site-ul mai rapid
  • Verificați dacă site-ul dvs. este prietenos cu dispozitivele mobile
  • Verificați paginarea și setările multilingve
  • Înregistrează-ți site-ul web în Google Search Console
  • Înregistrează-ți site-ul web în Bing Webmaster tools

Pentru a verifica și mai mult nivelul de optimizare a site-ului dvs. web, puteți efectua un audit SEO general, care include mult mai multe verificări care depășesc sfera SEO tehnic.

Câteva resurse suplimentare despre SEO Tehnic

Concluzie

SEO tehnic constă într-o serie de verificări și setări pe care trebuie să le optimizați pentru a ajuta motoarele de căutare să vă parcurgă și să vă indexeze site-ul web fără probleme.

În majoritatea cazurilor, odată ce ați reușit să vă faceți SEO tehnic, nu va trebui să vă mai ocupați de el, în afară de a face Audituri SEO periodice.

Cuvântul tehnic implică faptul că trebuie să aveți anumite cunoștințe tehnice pentru a efectua unele dintre sarcini (cum ar fi optimizarea vitezei paginilor, adăugarea de date structurate etc.), dar este necesar să o faceți, altfel site-ul dvs. nu își va atinge potențialul maxim.