Adăugarea Featured Snippets în paginile de rezultate Google reprezintă una dintre cele mai importante schimbări în evoluția motorului de căutare. 

Rezultatele de pe poziția zero – fragmente care apar înainte de principalele liste organice – au devenit din ce în ce mai importante. Iar optimizarea pentru „poziția zero” poate avea efecte pozitive semnificative asupra traficului oricărui site. 

Atât experții în motoare de căutare, cât și specialiștii în marketing ar trebui să construiască pagini cu featured snippets în minte. Modificările simple aduse pe parcursul cercetării cuvintelor cheie și ale strategiilor de conținut vor duce probabil la o mai mare expunere a mărcii și la mai multe click-uri. 

Principalele concluzii pentru marketeri și specialiști SEO

  • Featured Snippets sau „Poziția zero” are o rată de click de 35,1%.
  • Rezultatele de pe poziția unu au o rată de click de 28,5% dacă un featured snippet nu este afișat pe poziția zero. Rezultatele de pe poziția unu în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP) cu un featured snippet au o rată de click de 23,3%. 
  • Optimizarea pentru poziția zero este, în general, o idee bună pentru toate tipurile de pagini (conținut, landing page, pagini descriptive, etc.).
  • Cei mai importanți pași pentru optimizare sunt întreținerea paginilor pretabile pentru snippets prin actualizarea conținutului, identificarea oportunităților adecvate din punctul de vedere al cuvintelor cheie și crearea unei strategii de conținut care are în vedere tiparul de featured snippet – valorificând răspunsurile la întrebări și definițiile succinte. 

Ce sunt Featured Snippets?

Featured snippets sunt secțiuni dedicate în SERP-uri care prezintă extrase din pagini web, includ un link către pagina web sub extras și apar alături de rezultatele standard ale căutării organice. 

Google definește snippet-urile în felul următor: „Rezultatele căutărilor în Google afișează uneori liste în care extrasul care descrie o pagină apare înainte de un link către această pagină, nu după, ca în cazul formatului nostru standard. Rezultatele afișate în acest mod se numesc „featured snippets”.

Rezultatele din poziția zero sau featured snippets apar înaintea altor rezultate. Rich snippets, care uneori sunt confundate cu featured snippets, sunt rezultate normale cu informații suplimentare, cum ar fi evaluări, prețuri, adrese, numere de telefon și așa mai departe. 

Există cinci tipuri de featured snippets:

Extracte: Numite și fragmente de paragraf – acestea sunt de departe cel mai frecvent tip de snippets și constau în extrase de una sau mai multe fraze din pagini web. 

Liste numerotate: Listele numerotate oferă extrase din pagini sub formă de puncte secvențiale. Acestea descriu, de obicei, un proces și sunt de obicei folosite ca răspuns la întrebări care încep cu „Cum să….”.

Liste punctuale: Listele punctate furnizează informații sub formă de puncte și sunt tipice pentru interogările de tip „cel mai bun” și „top rated”. Acestea furnizează mai multe puncte de informații într-un mod nesecvențial și neordonat. 

Tabele: Tabelele conțin unul sau mai multe date pentru o listă de intrări. 

Secțiunea People also Ask: People Also Ask nu ocupă poziția zero. Utilizatorii fac clic pe dropdown-uri de tip FAQ pentru a descoperi răspunsuri la întrebări legate de întrebările de căutare inițiale. Nu există dezavantaje în optimizarea pentru „People Also Ask”, deoarece site-urile afișate nu sunt excluse automat din rezultatele organice, ca în cazul snippet-urilor

Nu toate funcțiile Google, cum ar fi knowledge panels și răspunsurile scurte fără o citare a site-ului, sunt clasificate ca featured snippets. Și nu toate rezultatele de pe poziția zero sunt featured snippets – poveștile de top, caruselurile și rețetele, sunt toate exemple. Site-urile care apar la poziția zero nu sunt incluse în rezultatele principale ale căutării. 

Este poziția zero sfârșitul căutării? 

Prevalența tot mai mare a featured snippets a determinat mediul SEO ssă se întrebe dacă acestea anunță sfârșitul căutării. Răspunsul scurt este nu. 

În primul rând, featured snippets apar la puțin peste 10% din interogările de căutare. În al doilea rând, chiar și în cazul acelor SERP-uri care includ featured snippets, majoritatea click-urilor se îndreaptă către răspunsurile organice standard. În cele din urmă, o cercetare provizorie publicată la începutul anului 2022 arată că este posibil ca prezența featured snippets să fie de fapt în scădere în favoarea snippets-urilor de tip People Also Ask (PPA) (deși autorul ține să sublinieze importanța continuă a optimizării pentru acestea).

În acest stadiu, imaginea este departe de a fi clară. Dar oricine care declară că featured snippets constituie „sfârșitul căutării” nu ar trebui luat în serios. 

Cum să obțineți poziții zero în SERP în 3 pași

Este important să subliniem că nu există o metodă standard pentru a te asigura că conținutul tău apare în featured snippets. 

Cu toate acestea, urmând pașii de mai jos îți asiguri cele mai mari șanse de a apărea în mult dorita poziție zero. Și chiar dacă aplici îndrumările de mai jos și nu obții o poziționare în featured snippet, rezultatele SEO vor fi în continuare pozitive. 

1. Menținerea clasamentului existent al poziției zero 

Monitorează clasamentele existente pe poziții zero și realizează actualizări periodice ale paginilor tale cu cele mai bune performanțe. Urmărirea regulată te va alerta, de asemenea, asupra scăderilor din SERP. Atunci când pierzi un rezultat de poziție-zero, poți lua măsuri pentru a restabili poziționarea anterioară. 

Actualizează conținutul în următoarele moduri pentru a menține pozițiile zero în clasament:

Asigură optimizarea SEO de bază: Înainte de a te gândi la optimizarea specifică a snippet-urilor, ar trebui să te asiguri că urmezi cele mai bune practici SEO de bază on-page. Folosești căi URL concise, HTTPS, o markup schema relevantă, o lungime suficientă a conținutului și o densitate adecvată a cuvintelor cheie, precum și o structură ușor de citit, bazată pe antet? 

Actualizează conținutul în mod regulat: Google preferă să afișeze conținutul cât mai recent în snippets. Asigură-te că informațiile pe care le afișezi sunt actualizate și menționează că pagina a fost verificată recent cu o etichetă de genul „Actualizat în data de…”

Oferă răspunsuri la întrebări conexe suplimentare: Conținutul de înaltă calitate este adesea clasat pentru mai multe featured snippets. Ia în considerare extinderea paginilor existente cu întrebări și răspunsuri legate de subiectul principal. 

Urmărește conținutul existent care se clasează foarte bine în rezultatele standard: Paginile care se clasează în primele zece rezultate de căutare „standard”, în special cele care ocupă prima poziție sub un featured snippet, ar trebui să fie considerate ca fiind „merele coapte de pe ramurile de jos”. Rețineți că nu tot conținutul se va califica pentru featured snippets. Cu toate acestea, dacă poți oferi un răspuns de o calitate mai bună decât snippet-ul actual, merită să actualizezi conținutul paginilor tale cu cele mai bune performanțe.

Actualizarea conținutului este, de obicei, ieftină, dar aduce beneficii mari în ceea ce privește menținerea traficului, în special pentru conținutul care generează lead-uri substanțiale.

2. Creați conținut pentru Featured Snippets

Crearea de conținut pentru featured snippets este, de obicei, simplă, în sensul că va necesita probabil doar modificări minore în strategia de creare a conținutului. Micile ajustări ale cercetării cuvintelor cheie și ale structurii articolului pot avea un impact semnificativ. 

Urmează sfaturile de mai jos pentru a optimiza conținutul pentru featured snippets:

Bazează-ți conținutul în jurul căutărilor care adresează întrebări: Căutările sub formă de întrebări – care încep cu cuvinte precum „de ce”, „cum”, „dacă”, „ce” etc. – generează în mod obișnuit featured snippets. Cuvintele cheie cu intenție informațională sunt, de asemenea, adesea servite de featured snippets. Creează conținut în jurul acestor interogări ori de câte ori este posibil sau, cel puțin, dedică-le sub-secțiuni. 

Creează conținut pentru căutările care afișează deja featured snippets: Căutările pe cuvinte-cheie care deja afișează featured snippets reprezintă oportunități viabile dacă reusești să creezi conținut de calitate superioară, mai detaliat. 

Structurează paginile într-un format de întrebări și răspunsuri: Oferă răspunsuri succinte, de tip definiție, în conținutul tău și folosește eficient titlurile, cu întrebări ca subtitluri specifice ori de câte ori este posibil. Potriviți structura de cuvinte a titlurilor și a răspunsurilor la căutările existente pentru a crește relevanța. „Oamenii mai întreabă” și „Oamenii mai caută” sunt instrumente valoroase în acest sens. 

Folosește schema mark-up corectă și respectă cele mai bune practici Google: Există o anumită dezbatere în jurul rolului schema mark-up în featured snippets și există multe exemple care nu au date structurate. Cu toate acestea, nu există niciun dezavantaj dacă incluzi date structurate în paginile tale. Printre exemplele specifice se numără listele, întrebările frecvente, articolele, activitățile de acasă, paginile de tip „cum să” și altele.

3. Să nu îți fie teamă să folosești opțiunea de excludere 

În cazuri rare, snippet-urile de poziție zero au performanțe inferioare în comparație cu rezultatele din primele cinci poziții. Uneori, atragerea oamenilor către un landing page relevant va fi mai importantă decât ocuparea poziției zero, mai ales dacă notorietatea brandului nu este o prioritate. În mod similar, este posibil să dorești să afișezi rich snippets în rezultate, ceea ce nu este posibil într-un featured snippet. 

Ori de câte ori este posibil, monitorizează conversiile înainte și după obținerea unei poziții zero pentru a determina care scenariu este mai bun pentru paginile tale. Este posibil să se renunțe la featured snippet-uri prin utilizarea tag-ului nosnippet. 

Măsoară toate rezultatele prin intermediul unei platforme SEO pentru companii 

Optimizarea pentru featured snippets este o parte esențială a unei strategii SEO eficiente. Este un proces simplu, dar potențial profitabil. În marea majoritate a cazurilor, va fi cea mai bună cale de urmat. 

Cu toate acestea, nu pleca de la premisa că featured snippets reprezintă întotdeauna cea mai bună soluție. Uneori, va fi mai bine să te poziționezi în rezultatele standard și este important să îți poți monitoriza progresul pentru a te asigura că obții acele listări care îți aduc cel mai mult trafic și cele mai mari venituri. Îți recomandăm să utilizezi un tool SEO pentru companii, pentru a te ajuta!

Intenția este principalul factor în joc atunci când vine vorba de featured snippets și de rezultatele din poziția zero. Căutătorii care doresc un răspuns rapid – „Cât e ceasul în New York?” – nu vor accesa un site dacă nu sunt nevoiți să o facă. Uneori, este nevoie de o cercetare destul de amănunțită a cuvintelor cheie într-o platformă pentru a identifica și a potrivi această intenție cu interogarea pentru a vedea dacă are sens să o optimizați.

Alți căutători, cum ar fi cei interesați să cumpere un articol sau să citească un articol aprofundat, aproape întotdeauna o vor face.