Scrierea SEO implică cercetarea, crearea și testarea de conținut optimizat pentru a se poziționa pentru un set de cuvinte cheie în Google și în alte motoare de căutare.
De-a lungul ultimelor două decenii, motoarele de căutare au devenit foarte bune în a înțelege intenția din spatele interogărilor individuale și în a servi cel mai relevant, competent și atractiv conținut. Acest lucru se datorează în mare parte schimbărilor de algoritmi introduse în Google cu procesarea limbajului natural (NLP) în BERT și RankBrain.
În esență, scrierea de conținut eficient din punct de vedere SEO constă în implementarea unui set de principii care permit producerea consecventă de conținut care să răspundă direct cerințelor celor care realizează căutările. În mod similar, scriitorii SEO ar trebui să evite practicile învechite – cum ar fi folosirea excesivă a cuvintelor cheie și crearea unui conținut inutil de lung – care pot dăuna în mod activ poziționării în SERP.
Ținând cont de toate acestea, am realizat o listă de cinci sfaturi utile pentru crearea unui conținut scris cât mai eficient și care rankează în Google.
1. Abordarea conținutului în cadrul EAT (expertiză, autoritate și încredere)
Despre acronimul EAT – care înseamnă autoritate, expertiză și încredere – s-a vorbit mult în cercurile SEO în ultimii ani. Termenul este preluat din ghidurile de evaluare a calității căutărilor publicat de Google, o documentație aprofundată folosită de evaluatori.
Așadar, de ce este important EAT? Este unul dintre cadrele principale în care Google evaluează conținutul. Deși expertiza, autoritatea și încrederea nu sunt factori de clasificare de sine stătători, sunt un indicator puternic al elementelor pe care Google pune accentul atunci când compară paginile.
Google oferă următorul sfat: „Pentru conținutul informațional: MC de foarte bună calitate (conținutul principal/main content) – trebuie să fie original, precis, cuprinzător, comunicat în mod clar, prezentat în mod profesionist și ar trebui să reflecte consensul experților, după caz.”
2. Clasificarea și organizarea cuvintelelor cheie
Cercetarea temeinică a cuvintelor cheie (keyword research) stă la baza oricărei strategii de conținut bune. În general, scrierea SEO se va concentra pe un cuvânt cheie principal, utilizat în titlul principal, și pe mai multe cuvinte-cheie secundare reprezentând subiecte conexe, incluse de obicei în subtitluri.
Conturul bazat pe cuvinte-cheie al unui articol ar trebui să reflecte structura tematică a acestuia. Decizia de a viza un anumit cuvânt cheie într-o subsecțiune a unui articol mai mare sau de a-i dedica o pagină întreagă va depinde în cele din urmă de considerente legate de volum și concurență. În oricare dintre cazuri, existența unei structuri clare va asigura utilizarea tuturor cuvintelor-cheie vizate în conținutul tău.
De exemplu, să presupunem că vizezi cuvântul cheie „mâncare pentru câini”. Acest termen va sta în topul arborelui tematic. Subtemele pot include termeni precum „mâncare uscată pentru câini”, „mâncare umedă pentru câini” și „cea mai bună mâncare pentru câini”.
În cele din urmă, merită menționat și faptul că există puține dovezi că algoritmul Google ia în considerare densitatea cuvintelor cheie. De asemenea, nu este necesar să ții cont de sinonime – de exemplu, „învață o limbă nouă” și „vorbește o limbă nouă”. Motoarele de căutare pot recunoaște termenii cu același înțeles și îi pot potrivi.
3. Definirea intenției de căutare
Este esențial să nu subestimezi niciodată importanța intenției de căutare. Unul dintre motivele pentru care Google domină căutările se datorează eficacității sale de a înțelege intenția specifică din spatele interogărilor.
Iată o scurtă prezentare generală a diferitelor tipuri de cuvinte cheie și a intenției din spatele lor:
Informaționale – Utilizatorii care caută cuvinte cheie informative caută conținut despre un anumit subiect sau loc, și doresc răspunsuri simple și succinte la întrebări precum „Care este populația României” până la ghiduri detaliate pentru întrebări precum „cum să construiesc o navetă spațială” sau „cea mai bună pizza din apropierea mea”.
Comerciale – Cuvintele cheie comerciale semnifică dorința de a cumpăra un produs. Exemplele includ „rochie albastră”, „geantă Prada”, „pantofi sport”, etc.. Cuvintele-cheie de tip recenzie, cum ar fi „cele mai bune rucsacuri”, sunt, din punct de vedere tehnic, cuvinte-cheie informaționale, dar prezintă și un element de intenție comercială.
Navigaționale – Cuvintele cheie precum „Wikipedia” și „Bing” de la utilizatorii care doresc să viziteze un anumit site web au o intenție de navigare. Aceștia sunt, de obicei, doar utilizatori care doresc un acces rapid la site-ul pe care intenționau deja să îl viziteze.
Una dintre cele mai simple modalități de a determina intenția sau, cel puțin, modul în care Google înțelege intenția, este de a analiza rezultatele care rankează deja pentru un anumit cuvânt. Odată ce știi exact ce caută oamenii, îți poți adapta conținutul în consecință și poți evita greșelile costisitoare rezultate din neînțelegerea intenției de căutare.
4. Optimizarea pentru Featured Snippets (Poziția Zero)
Featured snippets reprezintă niște extrase din articole care oferă utilizatorilor răspunsuri rapide. Aceste fragmente apar în partea de sus a paginilor de rezultate ale căutărilor și includ un link către site-ul original, deci sunt valoroase din punct de vedere al traficului. Ele sunt adesea denumite „poziția 0”.
Pentru a optimiza pentru featured snippets, este bine să începi articolele cu o explicație concisă care să cuprindă subiectul principal. Acest lucru este cunoscut și sub numele de tehnica „piramidei inversate” în redactarea jurnalistică. Ideea este de a începe cu un rezumat succint al punctului principal și de a petrece restul articolului elaborând.
Această strategie se aplică, de asemenea, și la un nivel granular, în cazul sub-secțiunilor de conținut. Paragrafele de deschidere după titlurile secundare ar trebui să urmeze acest principiu.
5. Optimizarea pentru lizibilitate și engagement
O scriere clară, lipsită de confuzie, are mult mai multe șanse de a atrage cititorii. Va reduce rata de respingere, va atrage cititori recurenți, va genera linkuri externe și va satisface criteriile EAT.
Sfaturi practice pentru a îmbunătăți lizibilitatea conținutului scris:
- Organizează textul sub titluri clare – Folosește subtitluri clare, optimizate pentru cuvinte-cheie, pentru a le permite utilizatorilor să parcurgă usor conținutul.
- Folosește paragrafe scurte – Paragrafele de două și trei propoziții sunt, în general, ideale pentru conținutul online.
- Folosește bullet points (sau orice tip de listă) acolo unde este posibil – la fel ca și titlurile și paragrafele scurte, bullet-urile permit cititorilor să scaneze ușor conținutul și să asimileze punctele esențiale.
- Adaugă conținut media alături de text – Conținutul media, cum ar fi videoclipurile și grafica, ajută la fragmentarea textului.
Nu neglija valoarea unui text SEO de bună calitate!
Scrierea eficientă pentru SEO este un proces relativ simplu. Iar aplicarea strategiilor simple din această postare îți va permite să creezi în mod constant articole, postări pe blog și landing pages care sunt optimizate pentru o bună poziționare, în special atunci când sunt combinate cu o strategie SEO mai amplă și bine dezvoltată.
Factorii SEO on-page, cum ar fi conținutul, se află în întregime sub controlul tău. Spre deosebire de factorii off-page – din afara site-ului tău- (link-uri, mențiuni ale brandului, distribuiri în rețelele sociale etc.), resursele alocate optimizării conținutului sunt ușor de gestionat și sunt asociate unor rezultate măsurabile și reproductibile.