Ce este o meta descriere? 

O metadescriere este o mică descriere care apare sub titlul site-ului pe pagina de rezultate a motorului de căutare (SERP). Aceasta este concepută pentru a oferi utilizatorilor un scurt rezumat al conținutului paginii, astfel încât să știe dacă pagina respectivă le va răspunde întrebărilor lor. În mod tradițional, lungimea meta descrierii a fost limitată la 155 de caractere pentru desktop și la 120 de caractere pentru mobil, cu excepția unor perioade experimentale, cum ar fi atunci când Google a extins temporar lungimea la 320 de caractere. 

De ce ar trebui să-mi pese de lungimea meta descrierii? 

Este important să vă încadrați în limita de caractere a meta descrierii pentru a evita ca o parte din descriere să fie tăiată de motorul de căutare și să apară incompletă în SERP. Nu uitați că limita pentru căutarea pe mobil este mai scurtă (120 de caractere) decât cea pentru desktop (155 de caractere), așa că, dacă majoritatea traficului este pe mobil, lungimea meta descrierii ar trebui să se conformeze acestui standard. Rămânând în limita lungimii meta descrierii, se va crea o experiență mai bună pentru utilizatori.

Contează meta descrierile? 

Da. Meta-descrierea este un instrument valoros atât pentru utilizatori, cât și pentru motorul de căutare, atunci când vine vorba de gestionarea SEO. Atunci când pagina apare în SERP, utilizatorii o vor analiza pentru a vedea dacă aceasta răspunde la căutarea lor. Deși Google a declarat că meta descrierile nu influențează în mod direct poziționarea în SERP, meta descrierile bine scrise pot contribui la îmbunătățirea ratei de click (CTR). La rândul său, acest lucru poate crește traficul și engagement-ul, îmbunătățind poziționarea în SERP. 

Cum se scrie o meta descriere? 

Poți scrie o meta descriere demnă de prima pagină a rezultatelor în 5 pași simpli, pe baza recomandărilor și sugestiilor pe care Google le-a indicat în ale sale Webmaster Guidelines, pentru scrierea unor meta eficiente care ajută la îmbunătățirea ratei de click. 

1. Acuratețe și calitate 

Prioritatea pentru o meta-descriere de calitate este întotdeauna acuratețea. Rezumatul ar trebui să descrie corect și complet conținutul și să ofere motivația pentru ca utilizatorii să dea click pe acest link în particular. Rețineți că, la fel ca și restul conținutului, keyword stuffing (aglomerarea de cuvinte cheie) sau folosirea doar a unor enumerări de cuvinte cheie oferă puțin context sau informații utile pentru utilizator. Acest lucru creează o experiență proastă pentru utilizator și nu va încuraja clickurile. Meta descrierile ar trebui să fie fragmente de conținut de bună calitate. 

2. Limitele de caractere 

Pune cel mai important text cât mai aproape de începutul descrierii. Google nu stabilește limite de caractere pentru lungimea meta descrierii, dar limitează numărul de caractere afișate utilizatorilor în SERP. Cea mai bună practică este să păstrați lungimea meta descrierii între 120 și 150 de caractere. Astfel, vă asigurați că întreaga descriere va apărea atât pe desktop, cât și pe mobil. 

3. Consecvență și originalitate 

Deoarece meta descrierile nu sunt întotdeauna afișate utilizatorilor, proprietarii de site-uri au tendința de a trece cu vederea importanța lor. Brandurile ar trebui să se asigure că fiecare pagină are o descriere unică și de calitate, în special pentru paginile care nu au text pe ele. Aceeași descriere nu ar trebui să fie utilizată pe mai multe pagini ale site-ului. Fiecare pagină de conținut oferă ceva diferit pentru utilizator și, prin urmare, metadescrierea ar trebui să fie la fel de unică și să articuleze ce face ca pagina individuală să fie importantă.

4. Utilizați un call to action 

Gândește-te la metadescriere ca la corpul textului dintr-un anunț plătit. Descrie ce oferă pagina și apoi utilizează cuvinte care îndeamnă utilizatorul la o acțiune, cum ar fi ” Învață cum să…”, „Descoperă cum să…”, „Citește despre…”, „Profită de…”, „Înscrie-te pentru o versiune gratuită…”. 

5. Instrucțiuni robots.txt atunci când este necesar 

Google permite proprietarilor de site-uri să folosească directiva robots „nosnippet” dacă doresc să împiedice motorul de căutare să afișeze orice tip de snippet în SERP. Acest lucru ar face ca rezultatul să afișeze doar titlul. Snippet-urile care apar sub link-urile site-ului în SERP joacă un rol important în crearea de engagement și trafic pentru un site. Acestea demonstrează relevanța site-ului pentru potențialii cititori. 

Meta-descrierile pot avea un impact puternic asupra deciziei utilizatorilor de a da click. Ele reprezintă una dintre cele mai importante modalități prin care poți controla ceea ce este afișat în rezultatele căutării. Este bine să depui un efrt suplimentar pentru a crea descrieri care să inspire și să atragă utilizatorul, astfel încât acesta să fie înclinat să dea click și să vadă ce ai de spus despre subiectul în cauză.